Práce na 1.etape mestského okruhu by sa mali ukončiť do konca novembra

22.07.2009 Prešov

Prešov 22. júla (TASR) – Práce na prvej etape výstavby mestského dopravného okruhu v Prešove, ktorý povedie po Okružnej ulici, sú v plnom prúde.
Koordinátor stavby Slavomír Fabuľa z Mestského úradu v Prešove odhaduje, že ak sa nevyskytnú nepredvídané okolnosti, rekonštrukcia 947-metrového úseku by mohla byť hotová do konca novembra tohto roka.
Pôvodný termín ukončenia stavby bol naplánovaný na august, ten sa však podľa Fabuľu musel posunúť aj vzhľadom na to, že Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) Košice, ktorá v tejto časti mesta realizuje výstavbu kanalizácie v rámci projektu Čistá Torysa, nestihla práce dokončiť v dohodnutom čase.
Predpokladané náklady na uvedenú stavbu, ktorá je označovaná ako najväčšia investícia mesta do dopravnej infraštruktúry v posledných desaťročiach, sa pohybujú nad 5,64 milióna eur (170 miliónov Sk).
\"Táto komunikácia má v konečnom dôsledku výrazne odľahčiť dopravu v centre mesta a na priľahlých uliciach. Prepojenie Okružnej s Levočskou ulicou zrýchli dynamiku dopravy od Popradu a Vranova a prejazd touto časťou bude plynulejší a bezpečnejší, \" povedal dnes pre TASR Fabuľa.
Práce sa začali 1. apríla tohto roka. Počas štyroch mesiacov sa uskutočnili prekládky elektrických a telekomunikačných rozvodov, vodovodných, plynových potrubí a sietí verejného osvetlenia. Zostáva ešte dokončiť asi 40-metrový úsek kanalizačného potrubia smerom k Levočskej ulici. Zároveň bola vybudovaná protihluková stena, ktorá má chrániť areál strednej školy, z dôvodu zníženia hlučnosti sa realizovali aj stavebné úpravy na troch bytovkách na Sídlisku Duklianskych hrdinov.
Podľa projektu má na obojsmernú premávku motorových vozidiel slúžiť 7-metrov široká cesta a po oboch stranách ulice bude dva metre široký chodník pre peších. Plynulosť dopravy majú riešiť aj dve svetelné križovatky. Jedna bude situovaná na výjazde z Okružnej na Levočskú ulicu a druhá na spojnici Okružnej s Požiarnickou. V druhom prípade bude svetelná signalizácia skoordinovaná s dispečingom hasičskej stanice tak, aby umožnila prednostný výjazd hasičských áut z areálu.
Po ukončení rekonštrukcie sa zaslepia Weberova a Kúpeľná smerom na Okružnú ulicu a vznikne nové dopravné prepojenie na ul. Tkáčsku. Všetky priechody pre chodcov budú vybavené bezbariérovým prístupom a rovnako sa do telesa cesty zakomponujú aj prvky pre lepšiu orientáciu slepých a slabozrakých.
Na Okružnej ul. pribudnú tri nové zastávky mestskej hromadnej dopravy, nakoľko radnica plánuje niektoré linky presunúť na túto trasu. V priestoroch pred Floriánovou bránou a v blízkosti ZŠ Kúpeľná majú vzniknúť menšie parčíky a zelená oddychová zóna.
Projekt výstavby 1. mestského okruhu má pokračovať ďalšími etapami prác na križovatke Štefánikovej a Hviezdoslavovej ulice.
 

Vyberte región